Općina Zagvozd Ministarstvo kulture Republike Hrvatske		Splitsko-dalmatinska županija

koncert | vrijeme: 16.07.2017 21:00 | Folklorni ansambl LADO

Pjesme i plesovi

Lado  je jedinstveni ansambl u svijetu koji izaziva oduševljenje kako publike tako i stručne kritike gdje god se pojavi. Zagavozd naravno nije iznimka, svojevrsna interaktivna veza ansambla i zagvoške publike je prerasla u neraskidivo prijateljstvo a njihova gostovanja u jedinstvenu tradiciju. 
 
Zbog sveg navedenog, osobito nam je zadovoljstvo najaviti 18-ti uzastopni ljetni cjelovečernjih plesni koncert na otvorenoj sceni Kulturnih susreta Glumci u Zagvozdu koji će se održati u subotu, 22. srpnja u 21.00 sati. Više od 50 umjetnika Lada prikazat će ljepotu plesova, pjesama, glazbe i običaja iz raznih hrvatskih krajeva.
 
Koreografske i glazbene točke bit će prava poslastica svim ljubiteljima folklorne umjetnosti, ali i svima onima koji bi željeli saznati kako se lada, odnosno pjeva starinska obredna popijevka u središnjoj Hrvatskoj, što izdvaja valpovačku narodnu nošnju od ostalih nošnji istočne Hrvatske, kako plešu drmešari u Hrvatskome zagorju, kako zvuče mješnice, kojim plesovima zapovijeda kolovođa, kako se izvodi drobničica i još mnogo toga drugoga.
 
Ovaj ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.
 
Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.
 
Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljim svjetskim folklornim skupinama. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara.
 
Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), kao i Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60 godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.