Kacige iz Rastovca

Zanimljiv pronalazak, koji možda vodi u ilirska i rimska vremena, zabilježen je 1928. godine. Zagvoški učitelj Ivo Mlikota (1904. - 1994.) sastavio je zapis o ostacima pronađenim prigodom krčenja jedne ledine na brdu iznad Rastovca. Iz njega doznajemo sljedeće. U proljeće 1928. Braća Dedić, Ivan i Stjepan (zvani Golub), krčili su u svojoj ogradi na brdu Gradac. Zemljište je bilo obraslo grabovom šumom. Pod jednim grabovim panjem, u duboku škripu, pronašli su neobične predmete: oklop, dvije kacige, tri koplja i mač. Neupućeni seljaci otišli su, komu drugome nego učitelju Mlikoti. Tvrdili su da uz pronađene predmete nisu naišli na kosti.

Učitelj je o svemu javio don Frani Buliću i pozvao ga neka dođe u Zagvozd i to detaljno istraži. Nažalost, on zbog bolesti nije mogao doći te je javio neka se pronalasci predaju splitskome Arheološkome muzeju. Braća Dedić tako su učinili i za to dobili nagradu od 1 500 dinara. Mlikota je kasnije saznao za napis u Vjesniku za arheologiju i historiju dalmatinsku (god. LXi., Split, 1959.), u kojemu se navode pronađene kacige, slične grčkima, načinjene od kovane bronce, dosta oštećene na stražnjem dijelu.

Oklop (štit) se i ne spominje, dok koplja i mač do muzeja vjerojatno nisu ni stigli već su, vjeruje Mlikota, ukrasili nečiju kuću te završili tko zna gdje. Brdo Gradac, na čijemu je vrhu i poznati stećak zvan Jabuka, čeka nova istraživanja. Dedići se danas bave drugim zanatima. Nema više tko krčiti. A Bog zna što sve Gradac u svojim škripovima i u svojem grabovu korijenju čuva.