Župnici s kamena

Stari zagvoški župnici, glagoljaši, u teškim i gladnim vremenima znali su prilagoditi Božje zakone ljudskima kako bi sačuvali svoje stado. Neki su i stradali. Tako dvojica Zagvožđana 1888. ubiše, u nerazjašnjenim okolnostima, svojega svećenika don Jerka Bečića. O tome narod spjevao pjesmu koja se potiho prenosila. Don Marko Perica (1897. - 1971.), župnik zagvoški (1936. - 1970.), tipičan je primjer župnika s kamena, velika duha i marljivosti te najiskrenijih osjećaja za male ljude. Rođen je u Zakučcu i dobro je poznavao sve nevolje toga zagorskog kraja. Došao je u Zagvozd sa slugom Ikanom, s konjem i dvokolicom. Ikan vjerno služio, župnu kuću uređivao, redovinu slagao, brašno mijesio i kruh pekao. Don Marko se znalački bavio pčelarstvom, koje mu je pomoglo u onim gladnim godinama kada je valjalo preživjeti, znao je hrastovu koru kuhati i svakojako raslinje začinjati. Zagvožđani se bavili glinenim lončarstvom, rezbarstvom i galantarstvom.

U ratu župnu kuću zapališe četnici. I naokolo sve poklaše i popališe. Srećom, on se u planinu sklonio, najvažnije župne knjige ponio. Nakon rata se borio protiv pobjednika predosjećajući da će jednoga dana procesije po Butigi slobodnije prolaziti. Sirotinju je dobrim savjetom štitio i redovinu joj opraštao. U vrijeme oskudica iz Slavonije je nabavljao žito i dijelio ga najsiromašnijima. Želio je prosvijetliti ovaj puk koji se, stoljećima mrcvaren, na kamen sklonio, po mnogočemu tvrd kao kamen postao. Samo mu je srce ostalo mekano. don marko im je ulijevao nadu i svojom ih riječju krijepio, revno svoj pastirski posao obavljao.

Zagvožđanima izgradio veliku župnu crkvu posvećenu Gospi od Karmela (1963.). O njoj je dugo sanjao i stalno od vlasti dopuštenje za gradnju molio. Napokon mu dopustiše i savjetovaše da se baš puno k nebu ne uzdiže. Danas, eto, njezini zvonici ponosno u nebo strše i njezina zvona cijelim krajem odzvanjaju. S desne strane do ulaznih vrata stoji spomen-ploča s njegovim likom. Podsjeća nas na njega i opominje da ne zaboravimo one godine ponosa i prkosa kada se crkva gradila.